
13 Nisan 2015
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, kongrede sağlık ve beslenme konusunda yorum yapanlar için “ekran sertifikası ve akreditasyon” zorunluluğu getirmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusunda televizyon ekranlarında ki konuşmaların bilimsel bir temele dayanması gerektiğini belirten Gümüş, “Biz Sağlık Bakanlığı olarak geleneksel ve tamamlayıcı tıp noktasında bir enstitü de kuruyoruz. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı bünyesinde 4’üncüsü geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusunda bir enstitü kuruyoruz. Bu enstitünün görevi tüm dünya da olduğu gibi Türkiye’de de geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusundaki çalışmaları düzenleyen ve akredite eden, bu bilimsel çalışmaların sonucunda halkın bilgilendirileceği bir durum söz konusu” diye konuştu.
‘Kanıta dayalı tıp üzerinden konuşmamız gerekiyor’
Gümüş, “Doğal yolla tedavi olmak isteyen hastalarımız da var. Biz bunu doğru temele oluşturarak, kanıta dayalı tıp haline getirerek halkımıza sunmak istiyoruz. Artık Türkiye’de sağlık ile ilgili her alanın bir kaliteden geçmesi gerekiyor. Bir akreditasyondan geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde bir bilgi kirliliği oluşuyor. En son ‘hamilelikte şekere bakılsın mı bakılmasın mı’ oldu. Bilim adamlarımız bakılsın diyor, diğer taraftan bakılmasın dediğimizde kanıtını ortaya koymamız lazım. Bu geleneksel ve tamamlayıcı tıp, modern tıpa karşı çeşitli argümanların değerlendirileceği, bilimsel çalışmaların yapılacağı bir alan oluşturacağız. Hatta gerekirse 2016 yılında kamu hastanelerimizde isteyen vatandaşlarımız yine bu geleneksel ve tamamlayıcı tıp polikliniklerini kuracağız, buralara başvuracaklar” şeklinde konuştu.
Gümüş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yapılan her işin hastaya vereceği bir zararda olabilir. Bizim amacımız şu, Türkiye zengin bir bitki örtüsüne sahip bir ülke. Artık, hem Avrupa’da hem de Amerika’da yaygınlaşıyor doğal tedaviler, biz bunu bilimsel bir tabanda değerlendirelim. Bu işle uğraşanlar gelsinler üye olsunlar, akreditasyondan geçen kişiler ekranlarda çıkıp konuşsunlar. Tamamen bilimsel verilere dayalı açıklama yapmalarını istiyoruz.”
Kurulacak enstitü hakkında bilgi veren Gümüş, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıp enstitüsü başkanı ve başkanın oluşturacağı ulusal ve uluslararası bir bilim kurulu oluşacak. Yaklaşık 20 kişi olacak. Buraya bu işle uğraşan kişiler başvurabilecek. Bilimsel çalışmaların kriterleri var ona göre sonuçları alacağız ve sonuçlara göre hareket edeceğiz. Akreditasyon tamamen o konu ile ilgili çalışmaları olan, o konuyla ilgili becerileri olan ve eğitim almış, bilimsel çalışma üretmiş kişiler olacak. Geleneksel ve tamamlayıcı enstitüsü yaklaşık Temmuz ayı gibi inşallah hayata geçecek.” dedi.
Akredite olmayanların ekrana çıkamayacaklarını belirten Gümüş, “Her önüne gelen her konuda konuştuğu zaman halkın kafası da karışıyor. Yaptırımlarımız olacak” ifadelerini kullandı.
Diyetisyen olmayan kişilerin de diyet listesi yayınlamaması gerektiğini kaydeden Gümüş, “Bu kişiler diyetisyen değilse mutlaka bunları değerlendireceğiz. Her hangi görevi olmaksızın yetkilendirmesi olmaksızın bilgi veriyorlarsa biz bunların takipçisi olacağız” dedi.
Gümüş, son olarak sağlıkla ilgili öneri sunan herkesin akreditasyondan geçeceğini ifade etti.
Sağlık sektörünün yönetim boyutu, hasta güvenliği, akreditasyon, bilgi yönetimi, bilgi teknolojileri gibi konuların ele alındığı kongre, 16 Nisan'a kadar sürecek.