Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Sağlıkta Kalite Değerlendiricileri Bilgilendirme Toplantısı”nın açılışına katıldı.
Bakan Yardımcısı Güven, açılışta yaptığı konuşmada, Sağlıkta Kalite Değerlendiricileri Toplantısında birçok önemli konuyu masaya yatırarak, çözüm yolları ve önerileri değerlendireceklerini belirtti.
2003 yılından itibaren “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile birlikte Türkiye’de sağlık hizmet kalitesinde önemli gelişmelerin olduğunu ifade eden Güven, “Hasta odaklı sağlık hizmetini amaç edinerek küresel değişime öncülük eden bir Türkiye hedefi ortaya kondu. Tüm sağlık kuruluşlarımızın, uluslararası düzeyde, hasta ve çalışan güvenliğini ve memnuniyetini esas alan; sürdürülebilir, kaliteli ve hakkaniyetli sağlık hizmeti sunması amaçlandı. Bu çerçevede Bakanlığımız, Sağlıkta Kalite Standartlarını hazırlayarak kamu, özel tüm sağlık kuruluşlarının kalite standartlarına uyum düzeylerini değerlendirdi” dedi.
2019 yılı Sağlıkta Kalite Değerlendirmeleri kapsamında yaklaşık 600 Sağlıkta Kalite Değerlendiricisi’nin görev alacağını kaydeden Bakan Yardımcısı Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önümüzdeki 8 ay içerisinde, Bakanlığına bağlı 1., 2. ve 3. basamak hastaneler, tüm özel hastaneler, üniversite hastaneleri, özel diyaliz merkezi ve evde sağlık koordinasyon merkezleri ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri olmak üzere 1.600 sağlık kuruluşu yerinde değerlendirilecek.”
Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, hasta ve çalışan güvenliği temelinde sunulması, bütün dünyada benimsenen önemli bir hedef olduğuna dikkat çeken Güven, Türkiye’nin bu hedefe sağlam adımlarla ilerlediğini, hatta geçen yıllarla birlikte kalite alanında gerçekleşen değişim ve gelişim süreci neticesinde sunulan sağlık hizmetlerinin gelişmiş pek çok ülkeye örnek teşkil eder hale geldiğini belirtti.
“Türkiye Sağlıkta Kalite Sistemi”nin hasta bakım kalitesinin optimal düzeyde geliştirilmesi, güvenli bir hasta bakım ortamının oluşturulması, hasta ve çalışanlara yönelik risklerin en aza indirilmesi, kalite iyileştirme ve hasta güvenliğinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla Bakanlık tarafından geliştirildiğini söyleyen Güven, şunları kaydetti:
“Sistemin amacına ulaşması için gerçekleştirilen sağlıkta kalite değerlendirmeleri, Bakanlığımız tarafından kullanılan en önemli araçtır. Ayrıca Bakanlığımız için kalitenin izlenmesi ve iyileştirilmesi stratejik bir hedeftir. Sizler tarafından objektif ve tarafsız bir şekilde gerçekleştirilen sağlıkta kalite değerlendirmelerinin, ülkemizdeki sağlık hizmeti kalitesinin artırılmasında sağladığı katkının önemi büyüktür.”
Kalitenin daha da geliştirilmesi için bu çalışmaların bazı teşvik ve yaptırım unsurlarıyla destekleneceğini belirten Bakan Yardımcısı Güven, “Taslağını hazırladığımız kalite yönetmelik değişikliği ile sağlık kuruluşlarının puanlarının kamuoyu ile paylaşılması, para cezası uygulaması gibi ciddi yaptırımların yanında motivasyon amacıyla bazı teşviklerin uygulanmasına yönetmeliğin yayımlanması durumunda başlanacaktır” dedi.