Kadın kanserlerine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla tüm dünyada farklı etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri olan “Ride 4 Women” kapsamında profesyonel bisikletçiler, her yıl Avrupa’nın birkaç ülkesinde pedal çeviriyorlar. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen “Ride 4 Women” etkinliği ile kadın kanserlerine “Dur” denmektedir.
Bu etkinlik kapsamında 9 profesyonel bisikletçi Viyana’dan başlayacak, sonrasında sırasıyla Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan’ı geçecekler ve 13 Mayıs 2016 tarihinde İpsala Sınır Kapısı’ndan ülkemize giriş yaptıktan sonra Çorlu üzerinden İstanbul’la ulaşacaklardır. Yurtdışından gelen bisikletçilere ülkemize girdiği andan itibaren yerli bisikletçilerimiz eşlik edeceklerdir.
Etkinlik kapsamında 11 Mayıs 2016 tarihinde ise bir başka bisikletli grubu Ankara’dan yola çıkarak Bolu, Düzce, Sakarya güzergâhından geçerek yurtdışından gelen grupla İstanbul’da 14 Mayıs 2016 akşamı pembe renkte ışıklandırılacak olan Boğaziçi Köprüsü’nün altında buluşacaklardır.
Her iki güzergâhtan gelen tüm ekipler ile kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları 15 Mayıs 2016 tarihinde bisikletleriyle Boğaziçi Köprüsü’nden geçiş yaparak tüm toplumda kadın kanserlerine dikkat çekeceklerdir.
Kadın Kanserleri ve Obezite
Dünya çapında aşırı kilolu ve obez (vücut kitle indeksi 25 veya daha yüksek) bireylerin sayısı 1980 yılında 857 milyondan 2013 yılında 2,1 milyara yükselmiştir. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 2,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. DSÖ Avrupa Bölgesi, Doğu Akdeniz Bölgesi ve Amerika Kıtası Bölgesi’nde yaşayan kadınların %50’sinden fazlası fazla kiloludur.
Aşırı kiloluk ve obezite özellikle kadın kanserlerinde çok önemli bir risk faktörüdür. Kadınlardaki meme kanserinin %15’i, endometrium kanserlerinin % 30-50’si obeziteye bağlıdır. Ayrıca özefagus, pankreas, kolorektal ve böbrek kanserleri de obez olan kadın ve erkekler de kanserlerin nedenleri olabilmektedir. Obezite sadece kanser oluşumunda riski arttırmakla kalmayıp aynı zamanda kanser tekrarlama riskini arttırmakta ve yaşama şansını azaltmaktadır.
Kadın Kanserleri ve Fiziksel Aktivite
Her 4 yetişkinden 1’inde ve ergenlik dönemindekilerin % 80’inden fazlasında fiziksel aktivite yetersiz düzeydedir. Yetersiz fiziksel aktivite her 10 ölümden 1’inin sebebidir. Hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Meme, endometrium ve kolon kanserlerinin yaklaşık beşte birinin ana nedeninin hareketsizlik olduğu düşünülmektedir.
Tek başına fiziksel aktivite (vücut ağırlığı, diyet ve diğer faktörlerden bağımsız olarak) bazı kanserlerin riskinde azalma ile ilişkilidir. Yeterli fiziksel aktivite ile; Bağırsak kanseri gelişim riski %30, meme Kanseri riski %25, endometrium kanseri riski %20 azalmaktadır.
Fiziksel aktivite ayrıca aşırı vücut ağırlığını önlediğinden, aşırı kilo ve obezite ile ilişkili kanser riskinin azalmasına da katkıda bulunmaktadır.
Bisiklet ile Hareketli Yaşam
Obezite yaşam kalitesini düşüren çok faktörlü kronik bir hastalıktır. Tüm dünyada hızla artan, bireyleri ve toplumları etkileyen hastalıklardan bir tanesidir. Bu nedenle obezite ile mücadele konusunda tüm dünyada politikalar geliştirilmekte, DSÖ tarafından ulusal eylem planlarının hazırlanması ve hazırlanan planların güncellenmesi önerilmektedir. Obezite ile mücadelede sağlıklı beslenme yanı sıra fiziksel aktivitenin arttırılması en önemli yaklaşımdır.
Fiziksel aktivitenin arttırılması erken ölüm riskini azaltır; kolon ve meme kanseri gelişim riskini azaltır; kas, kemik ve kalp-damar sisteminin sağlığını geliştirir; hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, inme, diyabet, meme ve kolon kanseri ile depresyon gelişme riskini azaltır; düşmeyi, kalça ve omurga kırığı oluşmasını engeller; enerji ve kilo dengesini sağlamaya yardımcı olur.
Bakanlığımız bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele için harekete geçmiş ve toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla 2010 yılında Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programını Başbakanlık Genelgesi ekinde yayımlayarak uygulamaktadır.
Toplumun sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi hususu ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı Stratejik Plan 2014 – 2017 , T.C. Kalkınma Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018, 23.12.2014 tarih ve 29214 sayılı Resmi Gazetede Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan “Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı” içerisinde ve DSÖ Avrupa Bölgesi 2015-2025 Fiziksel Aktivite Stratejisi Dokümanı”nın ilgili maddelerinde de yer almaktadır.
Yukarıda bahsi geçen dokümanlarda fiziksel aktivitenin teşviki ve çevresel faktörlerin iyileştirilmesi için bisiklet yollarının yapımı uygun bulunmuş ve bisiklet kullanımının fiziksel aktiviteyi artırmada en etkin araçlardan biri olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı fiziksel inaktivite ile mücadele kapsamında uygulamakta olduğu faaliyetlere ek olarak en etkin yöntemlerden biri olarak öne çıkan bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için projelerin hayata geçirilmesi amaçlanmış ve bu kapsamda “Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi 2015-2018” hazırlanmıştır. Bu kapsamda 2015 yılı içinde okullar ve üniversitelere yaklaşık 40.000 adet bisiklet dağıtımı yapılmıştır. 2016 yılı içerisinde ise 100.000 adet dağ bisikletinin ortaokullara, 150.000 adet şehir bisikletinin üniversite, kurum ve belediyelere dağıtımı yapılmaktadır. Yaklaşık 25.000 adet çocuk bisikleti de alınarak dağıtımı yapılmıştır.
Katılmak için www.kanser.gov.tr adresindeki ücretsiz kayıt formunu doldurabilirsiniz.