
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında toplanan Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu 3. toplantısında, 2016-2018 Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı görüşüldü.
Başbakanlık genelgesinden sonra gerçekleştirilen faaliyetler ile 2016-2018 Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı görüşülerek, yeni döneme ilişkin konuların karara bağlandığı toplantıda, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ile ilgili bakanlıkların bürokratları yer aldı.
Toplantının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, kurula 8 bakanın üye olduğunu, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun koordinatörlüğünde bu çalışmaların yürütüldüğünü ve önemli bir noktaya gelindiğini belirtti.
Uyuşturucu ile mücadelenin, sadece Türkiye'nin değil, bütün dünya ülkelerinin neredeyse boğuştuğu önemli toplumsal sorunlardan birisi haline geldiğine vurgu yapan Kurtulmuş, uyuşturucu ile mücadelenin, toplumları ve nesilleri yakından ilgilendiren bir mesele olduğuna dikkati çekti.
Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş’un başkanlığında, Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlarının katılımı ile toplanarak, 2016-2018 Uyuşturucu İle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı uygulamaya koyuldu.
2016-2018 Uyuşturucu İle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı
Toplantıda yeni kararlar da alan Yüksek Kurul;
•2016 Yılı Ekim ayında 2. Uyuşturucu İle Mücadele Şurası’nın yapılmasını kararlaştırmıştır. Şura’da mücadelede gelinen noktayı konun tüm tarafları ile paylaşarak, kamu kurumları yanında, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin ve diğer toplum kesimlerinin ve ailelerin katkı ve katılımı ile mücadelenin güçlü bir şekilde sürdürülmesinin sağlanması amaçlanmıştır.
•Yeni Eylem Planı döneminde, illerde Vali Başkanlığında kurulan İl Uyuşturucu İle Mücadele Koordinasyon Kurulları’nın daha fazla sorumluluk alarak yerel dinamikleri harekete geçirmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Mayıs ayında, 8 İl Vali Yardımcısının ve sekterya faaliyetlerini yürüten Halk Sağlığı Müdürlerinin katılımı ile bir toplantı yapılması karara bağlanmıştır.
•Uyuşturucu ile mücadelede, tespit edilen yasal ihtiyaçlara yönelik olarak ise; uyuşturucu ile mücadele eden kolluk güçlerinin yakalamalarda uygulanan ödül tutarlarının 2 katına çıkarılması, tedavi için hekime başvuran hastaların tedavi süreçlerinin aksatmadan yürütmek için TCK’da yer alan ihbar yükümlülüğünün kaldırılması, örgütlü işlenen uyuşturucu suçlarında kullanılan gizli soruşturmacı yetkisinin bireysel olarak işlenen uyuşturucu suçlarında da kullanma yetkisinin güvenlik güçlerine verilmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılması için gerekli girişimlerde bulunulması kararlaştırılmıştır.
•Metruk binaların yıkılarak, uyuşturucu tacirleri ve kullanıcıları için mekan olmakta çıkarılması amacıyla, yürütülen çalışmalar kapsamında bu tür binaların %40’ının yıldığı memnuniyetle görülmüş, geriye kalan metruk binaların yıkılma süreçlerinin hızlandırılması için İçişleri Bakanlığımızın yetkilendirilmesi kararlaştırılmıştır.
•İçişleri Bakanlığı tarafından Narkotim’lerin kurulması ile birlikte sokak satıcılarına yönelik başarılı operasyonları sonucu yakalama oranlarının %60 oranında arttığı, alınan diğer önlemlerle uyuşturucu kullanımındaki ve satışındaki artış trendinin stabil hale gelmeye başladığı görülmektedir. Projenin devamı olarak öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülen “Güvenli Okul Projesi” kapsamında gençlerimiz, esnaflar, veliler ve okul çevresindeki diğer paydaşlarla daha sıcak diyalog kuracak psikologlardan oluşacak Narkolog projesinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Pilot olarak uygulanması ve sonrasında elde edilecek verilere göre yaygınlaştırılması karara bağlanmıştır.
•Uyuşturucu ile mücadelede işadamlarının, STK’ların, üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin katkı ve katılımını sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde sağlamaya yönelik model geliştirilerek uygulamaya geçirilmesi karara bağlanmıştır.
•Bakanlıklar dışında, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda mücadele destek olması amacıyla, Uyuşturucu İle Mücadele Kurulu’na Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü temsilcilerinin üye olarak katılması kararlaştırılmıştır.
•Yüksek Kurul’da, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Türkiye’de 2015 yılında uygulanan Uyuşturucu İle Mücadele Modeli, strateji belgesi ve Acil Eylem Planı’nın diğer ülkelere örnek olay (case study) olarak gösterilmesinden duyulan memnuniyet ifade edilerek, mücadelede katkısı olan tüm kamu, üniversite, STK, belediyelere ve katkısı olan diğer taraflara teşekkür edilmiş, özellikle mücadelede kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesindeki katkısı nedeniyle yazılı ve görsel basınımıza teşekkür edilmiştir.
Yüksek Kurulumuz, uyuşturucu ile mücadeleyi 2016-2018 döneminde de aynı kararlılık ve hassasiyetle, yerel yönetimlere ve STK’ların katılımına öncelik verilerek yürütüleceğini, özellikle gençlerimizi hedef alan uyuşturucu tacirleri ile amansız bir şekilde mücadele edilirken, uyuşturucudan mağdur olan insanımızın da tedavilerinin yanında tıbbi ve sosyal rehabilitasyon süreçlerini en etkili şekilde yürütüleceği konusundaki kararlılığını vurgulamıştır.