
Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Birleşmiş Milletler Ortak Görev Gücü Türkiye’yi ziyaret ederek, 20-22 Nisan 2016 tarihleri arasında çeşitli temaslarda bulundu. İlgili kurumların üst düzey yetkilileriyle görüşmeler ve toplantılar gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler heyetinin ziyareti, yapılan toplantılar ve görüşmeleri değerlendirmek üzere Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin katılımıyla, THSK Erken Uyarı ve Cevap Salonu'nda ortak bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşma yapan Türkiye Halk Sağlık Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şencan, Türkiye'de son 14 yıldır sağlık sisteminde önemli bir sıçrama süreci yaşandığına vurgu yaparak şunları kaydetti:
"Türkiye dünyada lider ülkelerden birisi haline geldi. Bulaşıcı hastalıkla süren mücadelemiz çok ileri bir noktaya taşındı. 2008 yılından beride özellikle ağırlık verdiğimiz bulaşıcı hastalıklar konusunda paydaşlarımızla beraber, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'le birlikte aktif bir şekilde çalışarak ülke planlarını hazırladık. Bu ülke planlarının Sağlık Bakanlığı yanında ülkenin üst yönetimi tarafından kabul edilmesi, desteklenmesi süreçleri sağlanmış durumda."
Türkiye'de bulaşıcı hastalıklarla mücadele için daha fazla iş birliği gerektiğine dikkat çeken Şencan, bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili yasal alt yapıyı hazırlama konusunda veya hazırlanan yasal alt yapıyla ilgili süreçlerin tamamlandığını ancak bundan sonraki süreçte ulaşılması gereken hedefin toplum olduğunu söyledi.
Türkiye'de tuz, yağ, şeker kullanımının çok fazla olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaşam Boyu Yaklaşım Birimi Müdürü Dr. Gauden Galea, "Tuz yüksek tansiyona neden olmaktadır. Türkiye'de dünya çapına bakıldığında tuz kullanımı 3 katı daha fazla bir oran var ve Türk vatandaşı kişi başı günlük 15 gram tuz kullanıyor. Ekmek gibi besin ögelerinin içerisindeki tuzun azaltılması toplum için faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.