
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hastaların sandığa taşınması hizmeti
Akdağ, Sağlık Bakanlığının "evde sağlık hizmeti" kapsamında hizmet alan ve hastanede tedavi gören hastalara talepleri halinde 16 Nisan'da oy vereceği sandıklara taşıma hizmetine ilişkin soru üzerine, evde sağlık hizmeti alan kayıtlı 300 binin üzerinde vatandaş bulunduğunu bildirdi. Akdağ, "Referandumda, evde sağlık hizmeti alan ya da o gün hastanede yatan kişileri, ekiplerimizle, sağlık görevlisi refakatinde oy kullanmaya götürelim, oradan da evlerine geri döndürelim istedik. Evde sağlık hizmeti programına alınmamış olsa bile bugünlerde başvuru olursa, arkadaşlarımız onu değerlendirip yine sandığa götürecekler. Biz, 237 bin kişiye telefonla ulaştık. Bunlardan 13 bin kayıtlı hastamız bu hizmeti almak için beyanda bulundu." diye konuştu.
Vatandaşların "444 38 33" numaralı telefonu sadece seçim günü için değil daha sonra evde sağlık hizmeti alma ihtiyacı olduğunda da arayabileceğini belirten Akdağ, seçim günü mevcut ekiplerin yeterli olmaması halinde ilave ekipler ve araçlar görevlendirileceğini aktardı.
Sağlık Bakanlığı olarak demokratik bir hakkı kullandırmak üzere bir çaba içerisinde olduklarını ifade eden Akdağ, "Sandığın başına gidecek kişi 'evet' mi der, 'hayır' mı der bunu bilemeyiz. Önemli olan bizim bu ihtiyacı karşılamamız." dedi.
Akdağ, bazı muhalif basında bu hizmetin eleştirildiğini belirterek, sadece bir hakkın kullanılması için kolaylık ortaya koyduklarını söyledi.
Bunu herkesin alkışlaması gerekirken yaptıkları her şeye 'kötü' deme ihtiyacı duyan bir muhalif kanat olduğunu aktaran Akdağ, demokratik hakkın kullanılması için 16 Nisan'da bu hizmeti layıkıyla vermeye çalışacaklarını vurguladı.
İdlib'deki kimyasal saldırı
Akdağ, Beşşar Esed rejiminin 4 Nisan'da İdlib'deki kimyasal silah saldırısında yaralanarak Türkiye'de tedavi altına alınanların sağlık durumuna ilişkin soru üzerine, "Türkiye'ye 34 vaka intikal etti. 34 vakadan 25'i tedavileri yapılarak hastanelerden çıkarıldılar. 3 kişinin tedavisi Hatay Devlet Hastanesinde devam ediyor. Maalesef 6 kişi de hayatını kaybetti. Başlangıçta 3 kişiydi bu sayı, bugün itibarıyla 6 kişi hayatını kaybetti." açıklamasında bulundu.
Hem tedavi gören hem de hayatını kaybeden kişilerin adli incelemelerini yapmak üzere Adalet Bakanlığı ile çalıştıklarını belirten Akdağ, ilgili numuneler üzerinde adli tıp ve halk sağlığına ait özel laboratuvarlarda çalışıldığını anlattı.
