
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Sağlık Bakanlığı ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Karaciğer Nakli Enstitüsünün Misyonu ve Şehir Hastanelerinde Organ Nakli Yapılanması” çalıştayına katıldı.
Çalıştayın açılışına, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,Kalkınma eski Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, Ege Üniversitesi Rektörü Cüneyt Hoşcoşkun, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Çalıştayda konuşan Müsteşar Gümüş, sağlık turizmi konusunda mevzuat çalışmalarını yılsonu itibariyle tamamlayacaklarını açıklarken, hastanelerde kullanılan ve yıllık 5 milyar lirayı bulan sarf malzemenin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da cazibe merkezi ilan edilen 23 ilde alım garantisi verilerek yerli üretimle karşılamak istediklerini belirtti.
‘Sağlık Turizmi Mevzuatı’ hazırlanıyor
Müsteşar Gümüş, “Bundan sonraki süreçte sağlık turizmi de devreye girecek. Çünkü sadece buraya kendi vatandaşlarımıza değil, bizden hizmet almak isteyen bize komşu ülkeler var. Onlara da karaciğer nakli, organ nakli, diğer kanser cerrahisi gibi orada yapılamayan bazı iş alanları Türkiye’de yapılması söz konusu olacak. Bununla ilgili Uluslararası Hasta Hizmetleri adı altında fiyatlandırma, akreditasyon ve mevzuat çalışmalarını yılsonu tamamlayacağız. Yeni yıl itibariyle uluslararası hastalara verilecek olan fiyatlar ortaya çıkacak, özel sektör, üniversite, devlet hastanelerimizi ve bunları da önümüze alarak bu klinikleri akretide edeceğiz ve onları tüm dünyaya duyuracağız. Gideceğiz hep beraber buradaki hocalarımızı yanımıza alacağız, buraya yine uluslararası alanda hizmet almak isteyen başta devlet anlaşmaları, özel sigortalar, bunları da devreye alarak, bizim kendi vatandaşımızın dışında diğer ülke vatandaşlarının burada hizmet almalarını sağlamamız gerekiyor.” İfadelerini kaydetti.
“Bir kısmı Malatya’da üretilebilir”
Hükümet tarafından Malatya’nın da aralarında yer aldığı 23 ilde hastanelerde kullanılan sarf malzemenin üretimini gerçekleştirmek için bir çalışmanın yürütülmekte olduğunu belirten Gümüş, “Sağlık Enstitülerinin geliştirilmesi, bizim şuanda kullandığımız yaklaşık 5 milyar liralık sarf malzemesi var yılda sağlık sistemimizde kullandığımız burada kamu hastaneleri, üniversiteler, özel sektör var. 5 milyar liralık yaklaşık sarf tüketiyoruz. İnşallah yeni dönemde yine cazibe merkezleri adı altında 23 ilde bu malzemelerin üretilmesi konusunda bir çalışma yapıyoruz. İnşallah Malatya’ya bunun bir kısmını, diğer illere de yaymak kaydıyla üretilmelerini sağlamak ve Bakanlık olarak alım garantileri verilerek bu sektörlerinde yine lojistik destek sektörlerinin bu merkezlerin arka planda yerleşmesi ve hizmet vermesini sağlamamız lazım. Bu alanlarında buralarda geliştirilmesi gerekiyor “ şeklinde konuştu.
4 hastane yapımına başlanılacak
Gümüş, “Malatya’mızda İnşallah yeni yapılacak olan tesislerle başta üniversitemizdeki Onkoloji Hastanesi, Battalgazi’deki 200 yataklı Devlet Hastanemiz, yine 150 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz, 200 yataklı kadın Doğum ve Çocuk Hastanemiz, tüm bunlarla birlikte 2017’de Malatya tamamen sağlık alanındaki fiziki yapılanmasını ve gelişmesini sağlayacak. Malatya bölgesinin önemli bir sağlık üssü haline gelecektir” dedi.