
İstanbul Sağlık Fuarı Kapanış Programı
Başbakan Binali Yıldırım, medikal ve sağlık sektöründeki yeni teknoloji ve uygulamalara ev sahipliği yapan İstanbul Sağlık Fuarı'nı ziyaret etti. Bakanlıklar ve kamu temsilcileri tarafından desteklenen İstanbul Sağlık Fuarı, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nu da ağırladı.
“79 milyon vatandaşımızın hepsi sağlık hizmetinden yararlanıyor”
“Doktorluk hakikaten çok asil bir hizmet” diyen Başbakan Yıldırım, doktorların sorumluluklarının büyük olduğunu belirterek, “İnsan hayatından daha önemli bir iş yok. Ama bir o kadar da sorumluluğu var. İnsanların sadece tedavi olması yetmiyor, onları mutlu etmeniz de lazım. Empati kurmanız lazım. Allah’a şükür şimdi 79 milyon vatandaşımızın hepsi sağlık hizmetinden yararlanıyor. Sağlıktaki dönüşümü sıradan bir iş olarak görmeyelim. Vatandaşlarım şunu bilsin ki Türkiye’de hükümetimiz birçok hizmete imza attı ama bunlardan iki tanesi hep zirvede oldu. Birisi sağlık, diğeri ulaşım. Vatandaşım memnuniyetini ölçtüğünüz zaman yüzde 70 üzerinde bu iki hizmet en üst sırada yer alıyor” ifadelerini kullandı.
“Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ilimizi cazibe merkezi haline getirmek konusunda radikal teşvik tedbirleri aldık”
Toplantıya katılanlara seslenen Başbakan Yıldırım, “Sağlık araç ve gereçleri, bunlar ileri teknolojiye sahip cihazlar. Bunlara ülke olarak büyük para veriyoruz. Son yıllarda sağlıkta dönüşümle beraber bu alanda da güzel işler yapılmaya başlandı. Belirli illerimizde sağlık kümelenmeleri oluştu. Samsun’da, Uşak’ta, İzmir’de, Ankara’da var. Bu sağlık kümelenme noktalarını Anadolu’nun doğusuna da yayacak çok önemli teşvik tedbirleri aldık. Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ilimizin cazibe merkezi haline getirmek konusunda keskin, radikal teşvik tedbirleri aldık” dedi.
“Eğitimden sonra en büyük bütçe sağlığa ayrıldı”
Eğitimden sonra en büyük bütçenin sağlığa ayrıldığını ifade eden Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimin bütçesi 122.5 milyar lira. 12 kat arttırmışız. Sağlıkta da durum farklı değil. 7.5 milyar bütçe ile başladık, bugün 115 milyar lira ile eğitimden sonra en büyük bütçeyi sağlığa ayırdık. Sağlık her şeyin başında gelir. Biz istiyoruz ki son kerteye gelmeden sağlığımızın değerini bilelim. Onun için birinci kademe, ikinci kademe, üçüncü kademe sağlık hizmetleri var. Aile hekimliği var.
Sağlıkta yerli üretim, millileştirme çok önemli. Bugün bununla ilgili yapılabilecek her türlü girişim için hükümetimiz gerekli tedbirleri almış, altyapıyı hazırlamıştır. Biz her şeyi yapabiliriz. Gelişmiş ülkelerde ne varsa daha iyisini bu ülke insanı rahatlıkla yapar. Bunu daha önce gösterdi. Buradan açıkça söylüyorum. Bu milleti kısıtlamalarla, yasaklamalarla terbiye edeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu ülke istiklali için asla değerlerinden taviz vermez.”
“Toplumda bazı grupların sağlığa daha fazla ihtiyacı var”
Kongrenin kapanışında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, toplumda bazı grupların sağlığa daha fazla ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bakan Akdağ, yenidoğanların, çocukların, annelerin, yaşlıların, sürekli hastalığı olanların, engellilerin sağlık hizmetlerine ihtiyaçlarının arttığını dile getirerek, "Bu kongre mükemmel şekilde dizayn edilmiş, bütün bu alanları kapsayacak şekilde konunu ilgililerini bir araya getirerek, çeşitli toplantılarla Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarımıza, hükümetimize önemli çıktılar temin edecek bir kongredir." diye konuştu.
Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'nin 2002'ye kıyasla şartlarının, ihtiyaçlarının ve imkanlarının değiştiğini dile getirerek, "Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatlarıyla sağlıkta dönüşümün ikinci fazı için şu anda strateji çalışmalarını yapıyoruz. Sahaya indik, çok sayıda insanla, yöneticilerle, vatandaşla ve sektörle görüşeceğiz ve inşallah önümüzdeki birkaç ay içerisinde sağlıkta dönüşümün ikinci fazıyla ilgili stratejileri ve eylem planlarını ortaya koymuş olacağız." dedi.
"Türkiye farklı noktalara gelecektir"
Bakan Müezzinoğlu ise, dünyadaki büyüme ve gelişmelerin büyük çoğunluğunun sağlık alanında olduğunu dile getirerek, "Tıbbi teknik donanımlarının Ar-Ge'si, tedavi donanımlarının Ar-Ge'leri önemli yer alıyor. Diğer taraftan da bu işin finansmanı her geçen gün dünyayı ve gelişmiş ülkeleri ve ülkemizi daha çok ilgilendirmekte. Türkiye Cumhuriyeti olarak özellikle son 14 yılda en çok önemsenen konu başlığı sosyal alanda sağlığa hakkaniyetli ulaşımın önündeki bütün engelleri kaldırmak, imkanı olsun olmasın her insanımıza hak ettiği sağlık hizmetini en çağdaş, modern ve en ileri şekilde verebilmek olmuştur. Allah'a şükürler olsun ki bugün geldiğimiz nokta, bütün insanlarımızın genel sağlık sigortası kapsamında sağlık alanında hak ettiği bütün hizmetleri alabilmekte çok önemli bir mesafe kat ettik." diye konuştu.
